munkadíjból

Lépcső BurkolásElőkészítése

A lépcső burkolás belső, külső térben egyaránt fokozott igénybevételnek van kitéve. Amellett hogy csúszásgátló lépcső burkoló lapokra van szükség, sok más lépcső burkolás során alkalmazott burkolás technikára is szükség van a tartós és esztétikus lépcső burkolás kivitelezéséhez.
Minden burkolás a jó alapoknál kezdődik, így a lépcső esetében sem mehetek el a kőműves trehány munkái mellett. A lépcsőbeton elkészítése felkészült kőműves munkáját igényli.

A lépcső kiosztások hasra ütésszerű bejelölése, a stabilitásban elégtelen lépcső zsaluzat hozzájárul a lépcső beton deformálódásához, amit utólag csak költséges módon lehet pótolni.
A burkolás megkezdése előtt a lépcső beton hibákat javítani kell. Majd a burkolás során végig be kell tartani a legfőbb szabályt, üregmentes burkolás.
Nem keletkezhet a lépcső burkolat lapok alatt üreg, mert az üreges ragasztás lépcső laptöréshez, külső lépcső burkolás térben pedig felfagyáshoz vezet. Különös gonddal kell a lépcső burkolás alkalmával a lépcső burkolatot ragasztani. A lépcső homlokfal lapjai alatt is teljes burkoló ragasztóanyag feltöltésre van szükség.
Ez a burkoló ragasztó feltöltés a lépcső burkolat letörés megakadályozásán kívűl biztosítja, a lépcső burkolat élvédő mozdulatlanságát is.

A lépcső burkolat élvédőket úgy kell elhelyezni hogy minimálisan 2mm rés maradjon a lépcső burkolat és az élvédő között, egyenletesen mindenhol. Erre azért van szükség, mert a lépcső fuga csak minimum ilyen résben képes tartósan megmaradni. Nekitolni a lépcső burkolat lapoknak azért nem szabad, mert külső térben az így elhelyezett lépcső burkolat élvédő mentén beszivárog a csapadék a lépcső burkolás alá, ami lépcső burkolat felfagyását eredményezi. A burkolás során folyamatosan ellenőrizni kell a lépcső burkolat lejtésének meglétét is.

lépcső burkolás
Lejtés nélkül balesetveszély és még a lépcső felfagyás veszélye is fenyeget.

lépcső burkolás fugázása igazi kihívás a burkoló szakember számra, mivel a lépcső burkolás hajlataiban egyenletes vastagságú, esztétikus és tartós fugát nehéz kialakítani. Speciális fugalehúzó szerszám segítségével azonban mindenhol egyenletes fuga készíthető. A lépcső burkolás sor tartására is oda kell a lépcső burkoló munkák során figyelni.
A lépcső fugáknak egymás alatt kell nyíl egyenesen futniuk.