GlettelésGlettelés

Glettelés

A glettelést lehet végezni kézi és gépi  felhordással is. A gépi glettelést nagyobb felületek glettelésénél érdemes alkalmaznia.

A falak kisebb-nagyobb hibáinak kijavítására tökéletes megoldást nyújthat a glettelés, mint hosszútávú segítő eszköz. Lyukakat, repedéseket fedünk el vele, vagy akár a felület egyenetlenségét szüntetjük meg a szebb, esztétikusabb összhatás érdekében. Sok esetben a falfestést vagy a tapétázást egy glettelés előzi meg, ha egyenetlen a fal. 

Ez a folyamat bár egyszerűnek tűnik, de jócskán akadnak hiba lehetőségek. A munkához számtalan speciális eszköz kell, különböző falakra különböző anyagokat kell használni (például nyers tégla falra burkolatként glettelhető gipszes vakolat kell), ezeket meg csak egy szakember tudja megállapítani. Az sem elhanyagolható tény, hogy a szakember a rutinja miatt sokkal rövidebb idő alatt végez, ráadásul biztos, hogy sokkal tökéletes lesz az eredmény. 

Ha glettelésre van szükség, akkor feltétlenül hívjon ki minket és mi minden apró kis hibát kijavítunk a falon.

Nagy felület glettelése esetén nagyon fontos a glettanyag helyes keverési arányának beállítása. A megfelelő állag csak rövid ideig érhető el, ugyanis a bekevert anyag folyamatosan szárad, köt, ráadásul gyorsan. Így inkább keverjünk többször kevesebb anyagot, mert ránk szárad az anyag, amivel eleinte csak sokkal nehezebb dolgozni, később lehetetlen.

Szintén nagyon fontos a tökéletes elkeverés: míg egy furat glettelése esetén egy kis elkeveretlen glett göböt könnyen ki lehet dobni, addig ez nagy felületen használhatatlanná teszi a bekevert anyagot. Minden esetben fúrógéppel, keverőszárral, csomómentesre keverjük az anyagot!

A bekevert glettanyagot a spaknival helyezzük a glettelőre, majd kb. 20-30 fokos szögben húzzuk rá a falra. Ha a fal hibái aprók, akkor azoknak megfelelően, csak vékony rétegben vigyük fel a glettet. Ahhoz, hogy simára tudjuk húzni a felületet a glettelőn lévő glettanyagot húzzuk vissza a spaknira, majd a tiszta glettelővel – erősen nyomva – húzzuk le a falról a felesleget.