Festés KivitelezésElőkészítés

A falak újrafestésének számtalan oka van. Van, aki megunta a régi színt, az évek alatt megkopott, károsodott, beszennyeződött a felület, esetleg az adott tér kapott új funkciót, a mi ízlésünk is változhatott. Lehet, hogy új ingatlant vásároltunk, vagy épp a meglévőtől akarunk megválni. Sokan vannak abban a hitben, hogy a festés egy nagyon egyszerű dolog és bárki meg is tudja csinálni. Ez csak részben igaz, mert az egyszerű dolgoknál is fontos, hogy tudjuk, mit, mikor és hogyan tegyünk. Ellenkező esetben nem biztos, hogy spórolhatunk. Maguknak a falaknak „telibe gurítása” a legegyszerűbb dolog. A festés legfontosabb része az előkészület, amikor a teret és a felületet készítjük elő.

A festés megkezdése előtt érdemes kipakolni vagy összepakolni, és festőfóliával a területet letakarni. A vastag fólia, bár drágább, de nem szakad ki olyan hamar és a légmozgás, huzat se mozgatja, könnyebb leteríteni. Járólap esetén nem feltétlenül szükséges a takarás. Ha bő vízzel felmosunk és mindig vizesen tartjuk az adott részt a festés alatt, a lecsöppenő festék nem köt meg, egyszerűen fel tudjuk mosni. Rossz minőségű, kopott szerszámmal nem érdemes nekiállni, mert ezek viszonylag olcsó, 1-2 alkalommal használható eszközök. A henger legyen rövidszőrű, vagy közepes szőrhosszúságú. Mindig a falfelületnek megfelelő festéket vásároljunk, kérjük szakember konkrét tanácsát. Vásároljunk megfelelő mennyiségű festéket, hogy ezzel gondunk később ne legyen. A hibákat a falon tüntessük el, gletteljünk, gitteljünk, csiszoljunk és portalanítsunk. Sokat emel a kész munkán a szép, sima falfelület, erre szánjunk elég időt. Fontos teendő a maszkolás, vagyis festőszalaggal óvjuk az összefestéstől azon tárgyakat, amiket nem akartunk vagy nem tudtunk eltávolítani, mint a villanykapcsoló, konnektor. A szilárd fal a jó fal, ami nem mállik. Szükséges lehet alapozni is, mert ez nemcsak előkészíti az adott felületet a festésre, hanem kevesebb festék is kell majd. Ügyeljünk rá, hogy az alapozó se folyjon meg, mert az a festést követően adott esetben meg is látszódhat.  Élénk színű fal átfestésénél több réteg festékkel számoljunk, amennyiben világos falat akarunk. A száradási időt várjuk ki.

A festés legfontosabb része az előkészület.

Ez alapozza meg a festés minőségét, tartósságát. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az előkészítésen múlik, hogy mennyit kell takarítanunk. A szabályok betartásával, körültekintéssel jó munkát végezhetünk.