Lépcső burkolás és előkészítése

lépcső burkolásA lépcső burkolás belső, külső térben egyaránt fokozott igénybevételnek van kitéve. Amellett hogy csúszásgátló lépcső burkoló lapokra van szükség, sok más lépcső burkolás során alkalmazott burkolás technikára is szükség van a tartós és esztétikus lépcső burkolás kivitelezéséhez.
Minden burkolás a jó alapoknál kezdődik, így a lépcső esetében sem mehetek el a kőműves trehány munkái mellett. A lépcsőbeton elkészítése felkészült kőműves munkáját igényli.

A lépcső kiosztások hasra ütésszerű bejelölése, a stabilitásban elégtelen lépcső zsaluzat hozzájárul a lépcső beton deformálódásához, amit utólag csak költséges módon lehet pótolni.
A burkolás megkezdése előtt a lépcső beton hibákat javítani kell. Majd a burkolás során végig be kell tartani a legfőbb szabályt, üregmentes burkolás.
Nem keletkezhet a lépcső burkolat lapok alatt üreg, mert az üreges ragasztás lépcső laptöréshez, külső lépcső burkolás térben pedig felfagyáshoz vezet. Különös gonddal kell a lépcső burkolás alkalmával a lépcső burkolatot ragasztani. A lépcső homlokfal lapjai alatt is teljes burkoló ragasztóanyag feltöltésre van szükség.
Ez a burkoló ragasztó feltöltés a lépcső burkolat letörés megakadályozásán kívűl biztosítja, a lépcső burkolat élvédő mozdulatlanságát is.

A lépcső burkolat élvédőket úgy kell elhelyezni hogy minimálisan 2mm rés maradjon a lépcső burkolat és az élvédő között, egyenletesen mindenhol. Erre azért van szükség, mert a lépcső fuga csak minimum ilyen résben képes tartósan megmaradni. Nekitolni a lépcső burkolat lapoknak azért nem szabad, mert külső térben az így elhelyezett lépcső burkolat élvédő mentén beszivárog a csapadék a lépcső burkolás alá, ami lépcső burkolat felfagyását eredményezi. A burkolás során folyamatosan ellenőrizni kell a lépcső burkolat lejtésének meglétét is.

lépcső burkolás
Lejtés nélkül balesetveszély és még a lépcső felfagyás veszélye is fenyeget.

lépcső burkolás fugázása igazi kihívás a burkoló szakember számra, mivel a lépcső burkolás hajlataiban egyenletes vastagságú, esztétikus és tartós fugát nehéz kialakítani. Speciális fugalehúzó szerszám segítségével azonban mindenhol egyenletes fuga készíthető. A lépcső burkolás sor tartására is oda kell a lépcső burkoló munkák során figyelni.
A lépcső fugáknak egymás alatt kell nyíl egyenesen futniuk.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.