Glettelés

glettelésSokan szívesen vállalkoznának arra, hogy pl. a lakásuk festését maguk újítsák fel, ám elriasztja őket az ilyenkor nem mellőzhető felületjavító glettelés. Szó, mi szó, ez szakértelmet igénylő munka, ám a repedések, mélyedések és egyéb falhibák kijavítása azért nem olyan ördöngös feladat, hogy az ügyes kezűek ne tudnák elsajátítani. Természetesen ettől még senki nem lesz profi glettelő mester, de az előadódó falhibákat vélhetően magabiztosabban tudják majd eltüntetni. Az eredmény pedig semmivel sem lesz rosszabb, mint ahogyan azt néhány szobafestő elvégezné.

Tisztelet a kivételnek! Először is azt kell megvizsgálni, hogy milyen jellegű falhibákat kell kijavítanunk. Ha csapán néhány repedést, lyukat kell eltüntetni, ezekkel könnyen elbánhatunk, csupán kevés felületkiegyenlítő gipszre és spatulyára lesz szükségünk. Ha viszont a fal jelentősebb egyenetlenségeit is ki szeretnénk javítani, akkor már fogósabb a feladat. E munkához ugyanis már speciális szerszámok is szükségesek.
A massza felhordásához glettelővas, nagyobb felületekhez alumínium “h” léc vagy fogantyús vakolatfelhordó-lap, esetleg saroksimító kanál és mindenképpen egy nagyobb szivacsos simítólap szükséges. A jelentősebb mennyiségű glettanyag bekeveréséhez pedig egy nagyobb vödör is kell majd. Már vakolt falaknál általában nagy szilárdságú glettelő-, vagy univerzális felületkiegyenlítő gipszet ajánlatos használni.

glettelés

Nyers tégla-, beton-, pórusbeton falakra viszont burkolatként glettelhető gipszes vakolat a megfelelő, aminek a felhordását azonban mindenképpen szakemberre ajánlatos bízni.

Az pedig, hogy mennyi glettanyag szükséges a munkához, mindig a javítandó felületek nagyságához igazodva és természetesen némi ráhagyással kell meghatározni. Ez általában m2-enként 1 kg-nyi anyagot jelent 1 mm besimítási vastagság esetén. A szükséges anyag meghatározásához egész falfelületek besimításakor ennek a teljes felületét és a felületi hibák hozzávetőleges mélységét kell figyelembe venni.glettelésglettelés glettelés

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.